2011. február 5., szombat

Bakonyi betyárleves kolbásszal és kakukkfűvel


A leves alapreceptje a  Nők Lapja Konyha legújabb számában található, csupán annyit módosítottam, hogy tettem bele zöldbabot.
Laktató, tápláló leves, utána már csak valami tésztaétel dukál, nálunk ez jelen esetben bécsi fánk lett.

Hozzávalók 4-6 személyre:

50 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt kolbász
olaj vagy 1 ek. sertészsír
1 liter húsleves (ezt pótolhatjuk erőleves kockából főzött húslével)
2 darab burgonya
3 darab csiperkegomba
1 cikk kelkáposzta
1 darav tv-paprika
2 darab paradicsom
1-1 db sárga és fehérrépa
30 dkg fagyasztott zöldbab
1 kisebb zellergumó
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kk. őrölt kömény
1 mk. kakukkfű
1 tk fűszerpaprika
1  tk. csemegepaprika krém
1 tk. só
barna kenyér a tálaláshoz

A sertéscombot kockákra daraboljuk. Egy nagyobb méretű lábasban felforrósítjuk a zsírt vagy az olajat és megpirítjuk benne a húst.
Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a kis kockákra vágott paprikát.Sózzuk, és hozzáöntünk fél liter húslevest vagy vizet.Lefedjük és legalább 35 percig főzzük.Az elpárolgott vizet pótoljuk.
Miután a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a felkarikázott burgonyát, fehérrépát, sárgarépát, a zellert, zöldbabot a csíkokra szelt kelkáposztát, a cikkekre vágott gombát és a karikára vágott füstölt kolbászt.Kevergetve addig főzzük, amíg a húslé sűrű lesz körülötte. Meghintjük fűszerpaprikával, kakukkfűvel, őrölt köménymaggal, hozzáadjuk a csemegepaprika-krémet, ezt követően a zúzott fokhagymát és a felkockázott paradicsomot.
Felöntjük annyi húslével, hogy éppen ellepje.
Fedő nélkül, közepes lángon addig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.
Végül megszórjuk apróra vágott petrezselyem- és zellerzölddel, majd forrón, barna kenyérrel tálaljuk. Én tejfölt is kínáltam hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése