2011. január 31., hétfő

Felfordított meggyes lepény


A recept  a Stahl magazin egyik számából származik.Már sütöttem ezt a sütit, csak nem befőtt hanem friss meggyel.A receptben feltüntetett vaj helyett én most margarint használtam.Így egy kissé könnyedebb tésztát kaptam.Az előkészületek hamar megvannak, a sütés tart egy kicsit hosszabb ideig.
Aki szereti a meggyes sütiket, feltétlenül próbálja ki, de cseresznyével is finom lehet.

a tortaforma aljába:
5 dkg puha vaj
15 dkg barna cukor
1/2kk. őrölt fahéj
3 ek. darált dió
60 dkg friss vagy konzerv alaposan lecsepegtetett meggy

a tésztához:
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 tojássárgája
2 tojás
1 vaníliarúd (én 1 cs. bourbon vaníliás cukrot tettem bele)
1 1/2 dl tejföl
22 dkg finomliszt
1 csipet só
1 kk. sütőpor
1/4 kk. szódabikarbóna

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és kívülről alufóliába burkoljuk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját
Beletesszük a vajat, aztán a formát berakjuk 1-2 percre a forró sütőbe, hogy a vaj megolvadjon. Az olvadt vajban elkeverjük a barna cukrot, a fahéjat és a diót, és rászórjuk egyenletes rétegben a meggyet.
A tésztához a vajat, a cukrot és a vaníliát robotgéppel összedolgozzuk.
Hozzáadjuk a tojássárgáját, aztán egyenként a tojásokat, majd a tejfölt.
A lisztet külön tálban összekeverjük a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával, és robotgéppel 3 részletben beledolgozzuk a vajas masszába.
A tésztát egyenletes rétegben belekanalazzuk a tortaformába, rá a meggyre. A süteményt 1 óra 15 perc alatt megsütjük, de kb. 1 óra után letakarjuk alufóliával, nehogy megégjen a teteje.
Sütés után 5 percig rácsra téve hűtjük, aztán óvatosan körbevágjuk és határozott mozdulattal kifordítjuk a formából egy nagy tálra.

2011. január 30., vasárnap

Kreatív blogger díj


Nagy meglepetés ért ma reggel.Ismét egy díjat kaptam Georginától, ami ismét nagyon megtisztelő számomra!
Hálásan köszönöm és tovább is adom sok szeretettel hét blogtársamnak.
Mindegyikük blogjának rendszeres olvasója vagyok régóta.Már akkor is olvastam őket, mikor nem létezett még a blogom.Nagyon sok fantasztikus receptet köszönhetek nekik, sokat tanulhatok tőlük és igazán kreatív embereknek tartom őket!

A díjra vonatkozó szabályok:
1. Köszönd meg akitől kaptad.
2. Tedd ki a logót a blogra.
3. Linkeld be akitől kaptad.
4. Add tovább további hét blogosnak.
5. Linkeld be őket.
6.Hagyj náluk megjegyzést,értesítsd őket.
7.Árulj el magadról hét dolgot.

Ez már egy kicsit keményebb dió összeszedni magamról hét igazán rám jellemző dolgot, hát azért megpróbálkozom vele:
1.Imádok sütni, főzni ez már totális szenvedéllyé nőtte ki magát nálam.
2.Imádom kisfiamat Marcellt aki kitölti és egy teljes egésszé varázsolja az életem.
3.Szeretem a történelmet, igazából régész akartam lenni nagyon sokáig.
4.Rengeteg minden érdekel, egy egész élet nem lenne hozzá elég,hogy mindent kipróbáljak.
5.Szeretem az embereket,a természetet, a családomat, a tavaszt, mindent ami boldogságot ad.
6.Szeretem a romantikus filmeket.
7.Sajnos nagyon szeretem a ruhákat, táskákat.A táskák a gyengéim.

2011. január 28., péntek

Hagymás sajtos kenyér




Ismét egy Fűszeres Eszter kenyér.Sokat nem is írnék róla, csupán annyit nem utoljára sütöttem meg.Eszter blogjában olvastam, hogy az amerikai háziasszonyok előszeretettel sütik otthon e szerint a recept szerint a kenyeret.
Igazi baguett kívül-belül a kikandikáló pirított hagymadarabokkal és a helyenként pirosra sült sajttal egyetemben.Sütés közben isteni illatok lengedezték be a konyhát.
Igazán nem szeretnék flancolni, de mi kecskesajtkrémmel ettük(imádom)és lilahagyma chutneyvel.

Elkészítés:

Előző este:
18 dkg rétesliszt
2 dl langyos víz
1/4 kk. instant élesztő
Mindent összekeverünk  fóliával letakarjuk és hagyjuk kelni 8-12 órát a konyhában.

Másnap hozzáadunk:
30 dkg sima liszt
1,5 dl langyos víz
1 kk. instant élesztő
10 dkg reszelt ementáli
1 nagy fej vöröshagyma kevés olajon megpirítva
1 tk. só

Alaposan bedagasztjuk, nekem kb. 10 percet vett igénybe.Duplájára kelesztjük, két részre osztjuk és baguettet formázunk belőlük.
Lisztezzük jól be és konyharuha hengerek között hagyjuk kelni.
220 fokon süssük pirosra.Annyit még megjegyeznék hogy én a sütő aljába egy vízzel töltött tepsit helyeztem, és nagyon jót tett a tésztának.

Egy-két mondat a lilahagyma chutneyről:
nevezhetnénk lilahagymalekvárnak is így egyszerűbb.Először egy kis adagot készítettem egy kicsit tartottam tőle, hogy nem fog ízleni, de viszont izgatta is a fantáziám, hogy vajon milyen.

Hozzávalók:
40 dkg lilahagyma
10 dkg barna cukor
6 ek. balzsamecet
kevés só, bors
olívaolaj
2-3 tk.. erdeigyümölcs vagy bármilyen más bogyós gyümölcslekvár

Kevés olívaolajon elkezdjük pirítani a vékonyra szelt hagymát, megsózzuk, cukrozzuk és hozzáadjuk a balzsamecetet.Kis lángon sűrűn kevergetve lekvárszerűre főzzük.Légmentesen lezárva hűtőben akár egy hétig is tártohatjuk.
Sült húsok ideális kísérője.Ízben egyszerre édes és pikáns.Próbáljátok ki nem bánjátok meg.

Azt tudtátok, hogy a lilahagymának rendkívül magas a B6 vitamin tartalma és jelentős folsav tartalommal is bír?Úgyhogy aki bírja, egye kedves egészségére!

A chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Szó szerint, hiszen az angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre többen ismerik. Az angolok és a franciák már az 1600-as évektől luxuscikként importálták a különböző csatnikat.
A szó hindi eredetű, jelentése nyalni. Csatnifagyit még nem ettem, de aki a csatnit egyszer megkóstolja, biztos, hogy mind a tíz ujját megnyalja utána.
Fő jellemzői: erős fűszerezésű, savanyú és/vagy édes, csípős is lehet, zöldségekből és/vagy gyümölcsökből készül, állaga kb. a befőtt és a lekvár között található félúton. Indiában a száraz és nedves csatnit is ismerik. Tulajdonképpen egyfajta fűszeres szósz, amelyet jellegetesen sós ételekhez használunk.

Mire használjuk a csatnit?

Húsok, halak mellé, tésztához és rizshez is. Sajtokkal. Töltelékként. Dél-Indiában banánlevélen szolgálják fel a különböző ízű csatnikat.(forrás:midmegette.hu)

A szajhák kenyere másnéven erényes kenyér



Erre a fantasztikus töltött kenyérre Fűszeres Eszternél leltem.Először csak nyeltem és nyeltem amikor megláttam nála a gyönyörű fotókat, majd elhatároztam próba szerencse, elkészítem én is a családnak.
Aztán végül, a vendégeinket is megkínáltam vele ma délután és nagy tetszést arattam a kenyérkéimmel.

Szokásomhoz híven megint egy kis töri:
Eredeti nevén erényes kenyér, de az nem írja olyan jól le az igazságot miszerint:
"A salamancai férfiak számára a böjt egykor valóban szigorú volt nem csak kulináris dolgokban követeltek önmegtartóztatást.II. Fülöp a 16. század jámbor királya elrendelte, hogy böjt idején az összes örömlány hagyja el a városokat. Így nagyhéten Salamancából is elküldték Őket és csak húsvét utáni hétfőn térhettek vissza.
Ezen a napon a bűnös hölgyeknek szigorúan megtiltották, hogy a hídon át lépjenek a városba a megelevenedett bűnnel való találkozás a jámbor polgárok lelkére beláthatatlan következményekkel járt volna.A diákok tehát a bűnös életért felelős tanácsnokkal akit a padreputasnak ('szajhapap') neveztek , virágokkal feldíszített csónakon hozták vissza a könnyűvérű lányokat.
A folyóparton bőséges borral és hornazosszal hússal és tojással töltött tésztabatyuval ünnepelték meg az eseményt. A szokás hasonló formában máig fennmaradt.
Ezen a napon sok család kirándul vidékre és a pikniken régi szokás szerint hornazoszt fogyasztanak.
Ehhez a kenyértésztát sovány sertéshússal, sonkával,paprikás kolbásszal és kemény tojással töltik meg majd megsütik."
(részlet a Spanyol kulinária című könyvből)

A kasztíliai kerek kenyér receptje:
50 dkg liszt
2 dl víz
1 dkg só
1,5 dkg élesztő
olívaolaj a kenéshez
A hozzávalókból a szokásos módon tésztát dagasztunk, majd kétszer kelesztjük.aA sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A tésztacipót háromfelé vesszük, kör a lakúra nyújtjuk őket és mindegyik közepébe 1-1 keményre főtt tojást teszünk négyfelé vágva én tettem bele paprikás szalámit, sajtot, sonkaszalámit, bacont.Egy kenyérkét pedig tojással, füstölt kolbásszal, sajttal és sonkával töltöttem meg.Aki szeretné sült sertéshússal is töltheti.
A szélén üresen maradt részt késsel bevagdossuk és szépen ráhajtogatjuk a töltelékre, úgy hogy befedje és a tetejét is jól összehúzzuk nehogy szétnyiljon.
Olívaolajjal megkenjük őket, és mehetnek be a sütőbe.
Az eredeti recept 30 percet ír, nekem 40 perc alatt sültek szép pirosra.

2011. január 27., csütörtök

Áfonyás-túrós zsemlefelfújt



Ennek a felfújtnak annyi a sztorija, hogy ma gulyáslevest főztem és palacsintát szerettem volna második fogásként készíteni.Igen ám, de észrevettem, hogy van pár darab szikkadt zsemlém is, és ugye következett az, hogy sajnáltam volna kidobni őket.Ígyhát kicsit kutakodtam a neten szikkadt zsemle felhasználása ügyileg és igazából nem találtam kedvemre valót.
Ebből pedig az következik, hogy innen onnan összeollózva az ötleteket saját ízlésünkre áthangolva(na és persze nem utolsósorban arra hagyatkozva mi van a hűtőben) született meg ez a felfújt.Akinek nincs otthon túró nyugodtan kihagyhatja.Viszont ezzel még finomabb, könnyedebb lett a szuflém.
Akinek nincs felfújt formája nyugodtan készítheti tortaformában, vagy tepsiben is.
Arra is készüljön fel aki elkészíti, hogy nagyon szép magasra feljön, de hamar össze is esik.Nekem is gyorsan kellett fotóznom, és még így sem voltam elég gyors, mert még ennél is magasabb volt, mint ami a képeken látszik.

Hozzávalók:
4 db szikkadt zsemle
4 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 tk. vaníliaaroma
2 dkg vaj+a kenéshez
25 dkg zsírszegény túró
4 tojás
4dkg porcukor
10 dkg aszalt vörösáfonya 
4 dkg étcsoki

A zsemléket kis kockákra vágjuk és nyakon öntjük a felforrósított tejjel amiben már elkevertük a vaníliáscukrot a vajat és az aromát.Kb. fél órát hagyjuk állni, amíg jól magába szívja a tejet és hűl egy kicsit.
A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a túrót és krémesre kikeverjük.Belekeverjük a beáztatott zsemlét a vörösáfonyát és végül óvatosan beleforgatjuk a csipet sóval kemény habbá vert fehérjét.
Alaposan kivajazott zsemlemorzsával megszórt szufléformákba adagoljuk(nekem 6 darab formában fért el) megtűzdeljük az étcsoki darabokkal,és nagyméretű vízzel megtöltött tepsibe állítjuk.175 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Aki szeretné, erdeigyümölcs- vagy áfonyalekvárral még turbózhatja.

Végül, de nem utolsósorban egy-két hasznos tudnivaló a vörös áfonyáról ajánlom figyelemetekbe:
A vörös áfonya számos, élettanilag különösen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Nem csak a húgyúti fertőzések kiváló és természetes gyógyszere, hanem gazdag forrása az öregedést gátló, sejtvédő hatású, szabad gyök - megkötő tulajdonságú bioaktív anyagoknak is. Ezen túl a vörös áfonya kiváló ásványi anyag, valamint vitamin-forrás is.

A felfázásos megbetegedéseket a baktériumok, - mégpedig, tízből kilenc esetben Escherichia coli baktériumok - elszaporodása okozza. A fertőzés könnyebben kialakul a terhesség alatt, a menopauzában lévő nőknél, szexuális kapcsolatok révén, a férfiaknál pedig prosztatagyulladás esetén. Szerencsére e kellemetlen probléma kezelésére is van természetes megoldás.

Nagyanyáink nemcsak a finom íze, hanem egyedülálló gyógyhatása miatt is kedvelték a vörös áfonyát, amelynek a leveléből készült teát és főzetét, valamint a bogyójának levét egyaránt használták felfázás és gyulladások megelőzésére, kúrálására.

A nagytermésű vörös áfonya vagy tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) elsősorban Észak-Amerikában őshonos. Alacsony növekedésű, fásodó szárú kúszónövény, kicsi, ovális levelekkel. Akár 2 m hosszú vízszintes hajtásokat (indákat) is hozhat, amelyeken függőleges hajtások fejlődnek. A termésérés időszaka augusztustól szeptember végéig tart. A növény termései piros színűek, kerekdedek, és jóval nagyobbak, mint a nálunk nálánal jóval elterjedtebb rokonának, a fekete áfonyának a gyümölcse.

A vörös áfonya olyan anyagot tartalmaz, amely képes meggátolni az E. coli baktérium megtelepedését a hólyag falán, illetve a húgycsövön. Ezenkívül gazdag forrása antioxidáns hatású bioaktív anyagoknak, amelyek hatástalanítják a szabad gyököket, így hozzájárulnak a szervezetben a fertőzések és a gyulladásos folyamatok korlátozásához. Azzal, hogy megvédik a szervezetet a bejutó káros molekuláktól, növelik ellenálló képességét.

Az antioxidánsokról még azt is tudjuk, hogy óvják testünket az öregedéstől, s emellett hozzájárulnak bizonyos krónikus betegségek megelőzéséhez, például ilyen az érelmeszesedés, a koleszterinlerakódás, a szívinfarktus, különféle bőrproblémák kialakulása, a daganatok keletkezése és a memóriazavar.

A vörös áfonya kiváló ásványianyag- (Ca, Mg, K), valamint A-, B-, C-vitamin-forrás is.

A vörös áfonya tehát népgyógyászati tapasztalatok és újabb kutatási eredmények alapján előnyösen alkalmazható húgyúti megbetegedések, fertőzések megelőzésére és kezelésére, az immunrendszer erősítésére, de jelentős a sejtregeneráló és az antioxidáns hatása is.
 (forrás:patikamagazin)

2011. január 26., szerda

Vaníliás briós

Ennek a briósnak az elkészítését Limaránál találtam és nagyon megtetszett. Nem az a szokványos recept, tele vaníliával,a vajtól könnyű, foszlós lett, egyszóval mennyei.Hatalmas, illatos briósok születtek és hamar el is keltek.

A sütőbe helyezés előtti pillanat 
 Hozzávalók:
60 dkg liszt
1,5 rúd vanília kikapart magja vagy 3 csomag bourbon vaníliás cukor
1 tk. só
3-4 ek. cukor
1 tojás
1 tojássárgája
3 ek. olaj
kb. 3 dl langyos tej
3 dkg élesztő

15 dkg vaj a kenéshez

Egy kevés langyos cukros tejben elkeverjük az élesztőt és annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk, egyszóval kovászt készítünk.10-15 percig kelesztjük, majd egy nagy tálba öntjük a többi hozzávalóval együtt.Ha bourbon vaníliás cukrot használunk akkor csökkentsük a cukor mennyiségét arányosan.
Alaposan bedagasztjuk, akkor jó ha már hólyagos a tészta, kissé lágy de könnyen nyújtható.
Letakarva a kétszeresére kelesztjük.Ezután 6 részre osztjuk a tésztát(így elég nagyok lesznek)tehát lehet 8 felé is.
Ovális alakúra kinyújtjuk megkenjük a vajjal és rudakat sodrunk belőle.Összecsipentjük a tészta végeit, nehogy a vaj kifolyjon belőle sütés közben.
Feltekerjük mint a csigát, a végét pedig aláhajtjuk, mintegy megelmelve a tésztánkat.Ezután sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, de kényelmesen csak négy fért el nekem, mert nagyon szépen terebélyesednek sülés közben.Letakarva kb. 45 percig kelesztjük még
Eközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.A megkelt briósainkat lekenjük olvasztott vajjal és a sütőbe tesszük.Kb. 20 perc alatt megsülnek, de azért figyelgessük, mert lehet, hogy több időt vesz igénybe míg szép barnára sülnek.
Rácsra téve kihűtjük és vaníliás porcukorral megszórjuk.Limara szerint másnap is foszlós lesz, de erről sajnos nem tudok nyilatkozni.

Megtisztelő ajándék!

Ma ajándékot kaptam kedves blogtársamtól Georginától!Nagy meglepetés ért,roppant módon örülök neki, hiszen még nem olyan régóta létezik a blogom.
Nem mondhatom el senkinek, megmutatom hát mindenkinek az elismerést:

Az átadást illetően a következő szabályok szerint kell eljárni:
-Írj egy bejegyzést,amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet,és másold be ezt az útmutatót.
-Linkeld be annak a személynek a blogját,akitől a díjat kaptad,és hagyj nála egy hozzászólást,hogy elfogadod a díjat,és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
-Ezután gondolkodj el,melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
-Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.


Mégegyszer köszönöm Georgina!!!

Én ezennel az alábbi, nekem nagyon tetsző blog tulajdonosainak adnám tovább a díjat:

2011. január 23., vasárnap

Császárkuglóf



Ezzel a kuglófrecepttel már nagyon régóta szemezem, és most eljött az alkalom az elkészítésére, mert karácsonyról maradt még jócskán kandírozott gyümölcs.

Mielőtt leírnám a receptet, kicsit ismerjük meg ennek a csodás sütinek az eredetét, történelmét.Engem az is nagyon érdekel, ha esetleg egy nagyon régi eredetű recept kerül a kezembe, mi is a története, honnan ered, mikor sütötték először stb...
Ha megengeditek kedves olvasóim, megosztom veletek pár mondatban mire is jutottam "kutatásom" során:

Kuglóf...Gugelhupf, Kugelhupf...Felső-Ausztriában "Wacka" vagy Wacker, lengyeleknek "babka", cseheknek, szlovákoknak "bábovká".
Elnevezése a német "labda" vagy "gömb" jelentésű Kugel szóból ered.Biztosan más néven, de már az ókori rómaiak is ismerték ezt a süteményt.
Magyarországon a kuglóf az 1800-as évek elején kezdett elterjedni, mint az akkortájt igen divatossá vált uzsonnázás szertartásának elengedhetetlen tartozéka.
Az uszonnázás olyannyira közkedvelt társadalmi szokássá vált a városi polgárság körében, hogy 1884-ben amikor Bauer Soma megnyitotta igényes cukrászdáját az Andrássy úton, egy külön uzsonnatermet alakított ki a hölgyek részére.
De nem csupán a városi népek kuglófoztak.A gazdag lakodalmas menü része volt az éjfél után felszolgált "kuglihupp".
Ahány ház annyiféle változata ismert:narancsos, mazsolás, kakaós, diós, bécsi, dán lipcsei, mennyei,császárkuglóf.
Végül, de nem utolsósorban a fáma szerint I. Ferencz József császár nagyon kedvelt szeretője Schratt Katalin színésznő(akit éppen Sissi mutatott be a császárnak, és ajánlotta kegyeibe) gyakran készített neki gazdagon töltött kalácsot, mely a császárkuglóf néven került be a gasztronómia berkeibe.
(részlet:Halász Zoltán:Utazás Gasztronómiába című könyvéből)

Hozzávalók:
diónyi vaj/margarin
2 ek. mandulaforgács
150 gramm vegyes aszalt gyümölcs(aszalt datolya, füge, papaya, mazsola)
60 gramm hámozott mogyoró
1 ek. rum
60 gramm étcsoki
a tésztához:
5 tojás
90gramm+1 ek. kristálycukor
250 gramm lágy vaj/margarin
70 gramm porcukor
2 tasak vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
300 gramm liszt
10 dkg fehér marcipán kockára vágva(ez nincs benne az alapreceptben, de nem rontotta el,sőt nagyon is előnyére vált)

Egy 2,5 liter űrtartalmú 22 cm átmérőjű kuglófformát kikenünk a diónyi margarinnal, és beszórjuk a mandulaforgáccsal.Az aszalt vagy cukrozott gyümölcsöket, a mogyorót és a csokoládét felaprózzuk, majd az egészet összekeverjük a rummal. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd 90 gramm apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük.

A vajat/margarint kikeverjük s porcukoral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és az egyenként hozzáadott tojássárgákkal.A lisztet összekeverjük a rumba pácolt finomságokkal.

A hab 1/3-át kézi habverővel a vajas krémhez adjuk, majd kisebb adagokban, felváltva beledolgozzuk a lisztkeveréket és a maradék habot. Lyukas fakanállal kíméletesen, de alaposan összekeverjük. A masszát a formába simítjuk, és középső bordamagasságon kb. 1 órát sütjük.

A sütőből kivéve meghintjük a tetejét 1 ek. kristálycukorral, és rácsra borítva hagyjuk egészen kihűlni.Tálaláskor tetejét meghintjük porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük.
Kiváló kísérője egy csésze habos kakaónak, kávénak és nemcsak uzsonnára.

2011. január 21., péntek

Mini almás pite



Ennek az almáspitének az ötlete úgy született, hogy volt jó pár darab már inkább csak sütésre használható almám, némelyik rálépett a fonnyadás útjára.
Mivel kedves párom pont délelőttös a héten és neki mindig kell valami reggeli, így nekiláttam a pitémnek.Ami először Mc Donalds-os pitének indult, de eszembe jutott, hogy vannak nekem ilyen kis szuflé formáim, mi lenne, ha kis mini pitécskéket készítenék.
A tészta, sima leveles tészta Nigella receptje szerint, a töltelék pedig karamellizált cukron párolt almakockák vaníliapudinggal sűrítve.
Nekem 4 darab 7 cm átmérőjű formát sikerült megtöltenem.A lemaradt tésztából kedvünkre készíthetünk levél, alma díszítést vagy bármi mást a pitécskék tetejére.
Forrón egy jó gombóc vaníliafagyival egy mámor, de hidegen is megjárja.A karamell nagyon feldobja ízben az összhatást.

Gyors leveles tészta(Nigella)
25 dkg rétesliszt
25 dkg hideg sózatlan vaj
csipet só
5-6 ek. jéghideg víz
csavarintásnyi citromlé

A töltelékhez:
6 közepes alma
5 ek. cukor
fahéj
1/2 cs. vaníliapuding

a töltelék alá 2-3 ek. darált dió vagy mogyoró. 

Dolgozzuk össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a hideg vajat, a hűtött vizet  és a citromlevet.Miután összedolgoztuk, csavarjuk fóliába és tegyük hűtőbe fél órára.
Szórjuk meg liszttel a gyúródeszkát nyújtsuk a tésztát hosszúkás téglalappá, majd hajtsuk háromba.
Most fordítsuk úgy az összehajtogatott tésztát, mintha egy könyv lenne előttünk, gerincével bal kéz felől. Végezzük el a hajtogatást még kétszer.Csomagoljuk be újra, és felhasználás előtt tegyük a hűtőbe pihenni újabb fél órára.
A fenti mennyiség két darab 20-25 centi átmérőjű pitealaphoz elég.

Az almatöltelékhez karamellizáljuk meg a cukrot, dobjuk rá az almakockákat, szórjuk meg fahéjjal csavarjunk rá egy kevés citromlevet, majd lefedve pároljuk meg.Nem kell megijedni a karamelldarabok feloldódnak párolás közben.A fél csomag vaníliapudingot keverjük ki egy kevés vízzel és adjuk hozzá.Egy rottyintás és már kész is. Tegyük félre hűlni.

A felfújtformákat kibéleljük a tésztával, a mélyedésbe szórunk egy kis darált dió-mogyoró keveréket,belekanalazzuk a tölteléket.A felfújtforma tetejét körbevágjuk a tésztán, és ráhelyezzük mintegy lezárva a piténket.Tetszőlegesen díszítjük,a szélét is lenyomkodjuk villával, hogy szépen ráfeküdjön a tészta a töltelékre, lekenjük tojássárgájával, kicsit megszúrkáljuk villával és mehetnek is be a 200 fokra előmelegített sütőbe egy nagyobb tepsibe állítva.Kb. 30-35 perc alatt sülnek meg, de azért figyelgessük őket, mert ez függ a sütőnktől is.

2011. január 18., kedd

Vonatos torta

Hát eljött a nagy nap, Marcikánk három éves lett.Erre az alkalomra sütöttem neki ezt a tortát.Igaz, tegnap este hat órakor álltam neki, mert az ünnepelt beteg lett így őt ápoltam apa pedig dolgozott, délután pedig szülői értekezleten voltam.
A tortát kétféle piskótalappal készítettem és kétféle krémmel töltöttem meg. Az egyik az úgynevezett ganache:étcsoki+tejszín, a másik pedig egy gyümölcsös-mascarponés töltelék lett. A bevonat Szamos marcipán, azért ilyet vettem, mert a tapasztaltabb tortakészítők szerint ezzel a legkönnyebb dolgozni.A marcipán alá vajkrém került,a díszítést is saját kezűleg csináltam. Nem lett a legszuperebb kisvonat,a design hagy némi kivetnivalót, de Marcimnak tetszett, és az a lényeg.Egyébként a kisvonatot és társait különböző színekből összeállított marcipánrudakból készítettem.
A kisvonat kocsijában epres Haribót szállít.A sorompó mogyorókrémmel töltött ostya lett.Volt tűzijáték is, mert az ugye elmaradhatalan.

Íme néhány fotó az ünnepeltről és a tortájáról:





Hozzávalók a piskótákhoz:
a kakaóshoz:
3 tojás
3 ek. liszt
3 ek. cukor
1/2 ek. kakaópor
1/2 cs. sütőpor

a vaníliáshoz:
3 tojás
3 ek. liszt
3 ek, cukor
1/2 cs. sütőpor

A szokásos módon piskótát sütünk.Én 26cm-es tortaformában 200 fokra előmelegített sütőben készítettem.
Kihűlve mindkét piskótalapot kettévágjuk.

Hozzávalók a csokikrémhez:
1,5 dl tejszín(Hulala nem jó, csak a normál 30%-os habtejszín)
1 tábla 65%-os étcsoki(lehet alacsonyabb, de lehet magasabb kakaótartalmú is)
3 ek. cukor

A tejszínt lassú tűznél felforralom és beleteszem a darabokra vágott étcsokit és a cukrot. Csak addig keverjük, amíg elolvad a csoki, tehát teljesen egynemű lesz.Tűzről levéve kihűtjük.Pár órára betesszük a hűtőbe.Nekem kb. négy órát volt bent.Kivesszük, és robotgéppel kemény habot verünk belőle.Nekem már akkor sűrű volt amikor kivettem a hűtőből, így egy kicsit vártam vele és azután kevertem habosra.Egyébként ebből a krémből trüffelgolyót is készíthetünk, nemcsak töltésre hanem bevonásra is használhatjuk, vajjal is dúsíthatjuk.

Hozzávalók az epres-fehércsokis-mascarponés krémhez:
25 dkg mascarpone
10 dkg fehércsoki
15 dkg fagyasztott eper
0,5 dl tejszín
1 ek. zselatin

A vajkrémhez:
10 dkg vaj
1 ek. porcukor
1 cs. vaníliáscukor

A tetejére 1/2 kg fehér marcipántömb, amiből nemcsak a bevonásra, hanem a dekorálásra is maradt.

A fehércsokit gőz felett felolvasztom és kicsit félreteszem hűlni. A kiengedett epret összeturmixolom, hozzákeverem a fehércsokihoz, hozzáadom a mascarponét a felvert tejszínt és a kevés vízben feloldott zselatint.A zselatin azért kell, mert anélkül csak egy pohárkrémet kapunk, mindenképpen kell, ami összefogja a krémet.

A tortaformába beteszem az egyik kakaós piskótalapot, rákanalazom az epres krém felét, rá a vaníliás lap, csokikrém, megint vaníliás lap, epres krém, és kakaós piskótalap.Egy-két óra hosszára betesszük a hűtőbe.Ezután levesszük a tortakarimát és bekenjük a habosra kevert  vajkrémmel a tortát.
Megint visszatesszük a hűtőbe pár órára, én egész éjszakára hagytam bent.


Másnap porcukros gyúródeszkán kinyújtom a marcipánt, és szépen ráhelyezem a tortára.Majd következhet a dekorálás.

2011. január 16., vasárnap

Narancsos-fűszeres répatorta



Ezt a répatortát húgom kislányának az első születésnapjára készítettem.Az elmondásuk szerint nagyon finom lett, egyáltalán nem érezni benne a sárgarépa ízt.
Eredeti amerikai recept szerint készítettem, Belédesem blogjáról vittem az elkészítési módját csupán arra hagyatkozva, hogy szerinte isteni ez a torta.Egy icike-picikét változtattam csak a liszt és mandula arányán.Valamint a krémbe eredetileg 40 dkg porcukor szerepelt, én ezt 10 dkg-ra módosítottam.
Hát íme:

Hozzávalók:
250 gramm puha vaj
30 dkg cukor
2 narancs reszelt héja, 1 narancs leve
4 tojás
10 dkg őrölt mandula
30 dkg liszt
2 tk. szódabikarbóna
1 tk. vaníliaaroma
450 gramm sárgarépa
1 tk fahéj,gyömbér, szerecsendió vegyesen

A tetejére:
250 gramm mascarpone
10 dkg porcukor
10 dkg dán Lurpak vaj(lehet más is, csak sózatlan legyen)
1 tk. vaníliaaroma

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 23cm-es kapcsos sütőformát kivajazunk(én 26cm-es csináltam, ezért nem lett olyan magas).
A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliaaromát a narancs reszelt héját és levét.Egyenként belekeverjük a tojásokat is.

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, mandulával, fűszerekkel.
A száraz hozzávalókat hozzákeverjük a nedves alapanyagokhoz, hozzákeverjük a reszelt sárgarépát is.Belesimítjuk a tortaformába, és kb. 45 perc alatt készre sütjük.Akkor jó, ha elválik a tortaforma oldalától a tészta.Azért biztos ami biztos, a közepébe szúrjunk egy tűt, hogy biztosan jó-e.

A formából kivéve kihűtjük.

A krémhez habosra keverjük a krémsajtot a vajjal és az átszitált porcukorral valamint a vaníliával.
A tortát kettévágjuk, megkenjük a krém egy részével és a tetejére is kenünk.Én most a szülinapos tiszteletére saját készítésű marcipán nyuszival és sárgarépákkal dekoráltam.

2011. január 13., csütörtök

Kakaós lepény

Ennek a sütinek annyi a sztorija, hogy ma kedves férjem munkába menet készülődvén megemlítette nincs-e kedvem sütni valamit.Már így a vargabéles után közvetlenül, mondom én.Viszont ne legyen habos-krémes, inkább valami piskóta jellegű lekvárral töltve.Fellapoztam Házi cukrászat könyvem, és ott találtam ezt a nagyon finom, könnyed kevert vajas piskótát, amit most szilvalekvárral töltöttem meg.Baracklekvárral, vagy bármilyen ízű lekvárral tölthető, kihez mi áll közelebb.Én legközelebb málna vagy eperlekvárral is ki fogom próbálni.
Szerintem lekvár nélkül is fini lehet, de egy olyan variációt is el tudok képzelni, hogy a tepsibe simított tésztát lisztbe forgatott bontott meggyel is megszórhatjuk.

Nagy előnye, hogy nagyon hamar elkészíthető, ha az ember megkíván hirtelen egy kis édességget.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg cukor
2 ek. szobahőmérsékletű  vaj
2 tojás
3 dkg kakaópor
1 dkg szódabikarbóna
1 dl tej

A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vajjal, beleöntjük a tejet, majd a száraz hozzávalókat is hozzáöntjük.Én reszeltem bele egy kis narancshéjat.Kikeverjük és sütőpapírral bélelt 20x30 cm-es tepsibe simítjuk, 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Kihűlve kettévágjuk és megtöltjük lekvárral.

Burgonyáskenyér


Kedves férjuram kívánságára csülökpörköltet főztem ma, és gondoltam egy merészet:nem főtt burgonyával fogom tálalni, hanem sütök hozzá burgonyás kenyeret.Hozzá savanyú uborka, és már kész is a lakoma a számára.
A kenyeret már tegnap este megsütöttem Marci hathatós segítsége mellett(ő is dagasztotta a tésztát).Én úgy csináltam, hogy 3 órára letakarva hűtőbe tettem, de lehet egész éjszakára is és reggel friss kenyerünk lesz.
A recept szintén Nigella Hogyan váljunk házi istennőkké című könyvéből származik.Nagyon jó kelt tészta receptek is vannak a könyvben.Egyszerűen fantasztikusan jóra sikeredett ez a könyve is.Semmi flancos nehezen beszerezhető hozzávaló(no azért abból is akad egy-egy), jól, érthetően leírva, elmagyarázva a technológia.

Hozzávalók:
300 gramm hideg vagy meleg, főtt burgonya
700-800 gramm liszt
1 ek. só
1 ek. görög joghurt
3 dl langyos krumplisvíz

A burgonyát krumlinyomón keresztül nyomjuk át egy nagy tálba- vagy csak törjük össze, ha már a tálban van-, tegyünk hozzá 60 dkg lisztet, sót és az élesztőt.Keverjük össze, adjuk hozzá a joghurtot, majd lassan a vizet.Amikor már van valami tésztaszerűségünk, a masszát kezdjük el dagasztani.Általában kb. 20 dkg lisztet felvesza tészta.
Ez a massza nedvesebb és ragacsosabb mint a közönséges fehér kenyér tésztája, vagyis készüljünk fel, hogy tovább fog tartani a dagasztás.Legalább 10 percig dagasszuk, formázzunk belőle egy tömör labdát, és helyezzük bele egy kivajazott tálba.
Forgassuk meg, takarjuk le vászonkendővel, és hagyjuk hűvös helyen éjszakára, vagy tegyük meleg helyre egy-két órára.

Amikor a tészta kb. a duplájára dagadt, püföljük szét legalább egy percen keresztül.Végül formázzuk olyanra, amilyenre a kedvünk tartja.Közben melegítsük elő a sütőt 220 fokra.A tésztát tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd letakarva még kelesszük 30 percet.Amikor a tészta a duplájára dagadt, 30 percre tegyük a sütőbe.20 perc elteltével állítsuk a sütőt 190 fokra, és süssük a kenyeret még 10 percig, vagy addig, amíg elkészül.Amikor megkopogtatjuk az alját, és kongó hangot ad akkor megsült és jó.

Jó magasra feljött, igazi buci kinézete lett a kenyeremnek.

Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal


Múlt hétvégén ez volt a levesünk, amelyről el kell mondjam, nagyon nagy kedvenc a családban, ezért is teszem fel a receptet.
Múlt évben, vagy még tavalyelőtt egy Vacsoracsatában főzte ezt Jakupcsek Gabi.Nagyon finom lesz a hozzáadott fűszerektől a curry pedig egyszerűen csodát tesz a levessel, színben és ízben egyaránt.

Hozzávalók:
50 dkg sütőtök
1/2 liter zöldségleves
2 ek. olívaolaj
1 tk. curry
1/2 tk. gyömbér
1/2 tk. szerecsendió
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, fehérbors
tej
1 cs. héj nélküli tökmag

A vöröshagymát apróra vágom és az olívaolajon elkezdem párolni.Kis idő múlva hozzáadom az összezúzott fokhagymát.Ezután belekeverem a curryt és egyfolytában keverve pár pillanatig pirítom.Eközben már érezni a fűszer jellegzetes aromáját.Beleteszem a kockára vágott nyers sütőtököt, felöntöm a zöldséglevessel, befűszerezem és lefedve puhára párolom.
Én úgy szoktam csinálni, hogy miután megfőtt a sütőtök, leturmixolom és ezután öntöm fel annyi tejjel, hogy egy bársonyosan krémes levest kapjak.

Kevés olívaolajon megpirítom a tökmagot, és kicsit sózom.

Tányérba merve tökmaggal megszórva tálalom ezt a tápláló, gazdag aromájú krémlevest.

2011. január 11., kedd

Vargabéles


Ez volt a mai tartalmas levesünk(tárkonyos raguleves) után a második fogás.Házi készítésű vaníliasodóval tálaltam.Mindkét receptet a nosalty-n találtam jó egy évvel ezelőtt, és azóta is gyakran készítem.Ez a vargabéles, kifejezetten férjem kívánságára született.Íme a recept:

Hozzávalók:
1 cs. réteslap(8 lapos)
50 dkg tehéntúró
5 tojás+1 tojás a tetejére
15 dkg cukor
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
200 gramm cérnametélt
50 gramm vaj
kb. 1 dl olaj
50 gramm mazsola(én most nem tettem bele)

A sodóhoz:
5 dl tej
2 dl főzőtejszín
4 tojássárgája
8 dkg cukor
1 púpos ek. liszt
pár csepp vaníliaaroma

A cérnametéltet lobogó, enyhén sózott vízben 1-2 percig főzzük.Vigyázzunk, nehogy sokáig főzzük!Mikor leszűrtük, hozzákeverjük a vajat és félretesszük hűlni.
A tojásokat kettéválasztjuk a sárgájukat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzátesszük a citromhéjat, vaníliáscukrot, a túrót és a tejfölt.A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük.
A túrós masszába belekeverjük a langyosra hűlt tésztát, majd a habbá vert fehérjéjét.

Egy 20x30 cm-es tepsit kiolajozunk majd kettesével félig egymást fedve a lapokat egyenként olajozva lefektetjük a réteslapokat.A csomag felét használjuk fel tehát négy lap kerül alulra.Ezután belemerjük a túrós masszát, majd szintén egymást fedve közben olajozva beterítjük a réteslapokkal.Szépen visszahajtogatjuka széleket mind a négy oldalon, majd bekenjük a tetejét olajjal elkevert tojássárgájával.Mondjuk én úgy csináltam, hogy azt az egy tojásfehérjét, ami így megmaradt volna, beletettem a töltelékbe.
200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt szép pirosra sütöttem.

A vaníliasodóhoz egy edényben összekevertem a tojássárgáját a liszttel, cukorral, aromával, majd felöntöttem a tejjel és a tejszínnel.Állandó keverés mellett forrásig főztem.Nem szükséges nagyon sűrűre, mert állásában is fog sűrűsödni.
Ízvilágban a madártejre emlékeztet ez a sodó. Aranygaluskához, gőzgombóchoz, túrós palacsintához, mákos gubához is e szerint a jól bevált recept szerint készítem az öntetet.

Aki elkészíti annak nagyon jó étvágyat kívánok hozzá, nem fog csalódni, ígérem!

2011. január 8., szombat

Habos-mákos szelet


Ez a sütirecept Lajos Mari 99 Házi sütemény című könyvéből való.Hétvégi desszertként készítettem, most először.Ismét megtörtént a tesztelés a fiúknál, és a sütim jelesre vizsgázott.Aki mákrajongó, annak feltétlenül ajánlom az elkészítését.Ha van a fagyasztóban egy kis elfekvő tojásfehérje készletünk, ideális a ehhez a sütihez.Magában is fogyasztható, de bármilyen pikáns lekvárral,bor- illetve vaníliasodóval is remek.
Senkit ne ijesszen el a hozzávalók sokasága, mert az elkészítés voltaképpen egyszerű.


Hozzávalók 24 szelethez:
a tésztához:
300 gramm finomliszt
200 gramm fagyos vaj/margarin
80 gramm porcukor
2 tasak vaníliás porcukor
1 kk. sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája
2 ek. tejföl

a töltelékhez:
50 gramm mazsola 
1/2 dl rum
1 nagy doboz őszibarackbefőtt
50 gramm vaj/margarin
6 tojás
50+50 gramm porcukor
1 citrom reszelt héja
1/2kk. őrölt szegfűszeg
1/2kk. fahéj
300 gramm darált mák
3-4 ek. zsemlemorzsa

a habhoz:
2 kk. citromlé
4 tojásfehérje
200 gramm porcukor

A felsorolt hozzávalókból elkészítjük az omlós tésztát.Cipót formálunk belőle, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük egy órára.

A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, és megöntözzük a rummal.Az őszibarackot kiemeljük a levükből, és 2x2cm-es kockákra vágjuk.A vajat/margarint felolvasztjuk.

Egy mélyebb közepes méretű tepsit (20x30cm-es)kibélelünk sütőpapírral.180 fokra előmelegítjük a sütőt.A tésztát lisztezett munkalapon a tepsi nagyságával azonos lapra nyújtjuk, a tepsibe terítjük-nyomkodjuk villával sűrűn megszúrkáljuk, és középső bordamagasságra állított rácson 15 percig sütjük.

Közben a hat tojást kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket csipet sóval habbá verjük, majd apránként hozzáadunk 50 gramm procukrot, és kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a maradék 50 gramm porcukorral, aztán hozzáadjuka langyos vajat/margarint, a reszelt citromhéjat, a fűszereket, majd kanalanként, felváltva a tojáshabot és a mákot, végül a rummal együtt a mazsolát.

Az elősütött tésztát megszórjuk a zsemlemorzsával és az őszibarackkal, majd a tetejére simítjuk a mákkrémet.Visszatesszük a sütőbe, és további 45-50 percig sütjük.(tűpróba)

A habhoz felverjük a citromlével a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a porcukrot, és fényes-kemény habbá verjük.Nagyobb méretű és átmérőjű habzsákba szedjük, majd 3x7cm-es szélességű csigaalakzatban a forró sütemény tetejére nyomjuk.Visszatesszük a sütőbe, és további 8-10 percig, enyhe pirulásig sütjük.

A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, azután sütőpapírostól óvatosan rácsra emeljük és hagyjuk egészen kihűlni.Tálaláskor 7x7 cm-es kockákra vagy 3,5x7 cm-es szeletekre vágjuk.

2011. január 6., csütörtök

Pizza minden mennyiségben

Tegnapelőtt pizzát készítettem a kis pizzasütő formáimban, így mindenkinek lett saját pizzája,(kolbászos-paprikás és tonhalas lett) másnap pedig mivel maradt a mártásból pizzáscsigát készítettem.Mindkettő receptje már fent van a blogomon, az archívumban megtalálható.
Most kivételesen, egy hirtelen ötlettől vezérelve a muffinsütőmben készítettem el a kis csigamuffinokat.


2011. január 3., hétfő

Bagel



Már régóta szemezek ezzel a recepttel, amelyet Nigella könyvében találtam.Most itt volt az alkalom, hogy elkészítsem a fiúknak reggelire.

De először is egy kis Bagel törénelem:
A bagel története 1683-ban Bécsben kezdődik ahol a helyi pék köszönetet akart mondani a lengyel királynak, amiért megóvta vidéki rokonait a török betolakodóktól.
Készített egy lovagló kengyel alakú süteményt, amellyel megemlékezett a király kedvenc időtöltéséről a lovaglásról.A bagel népszerűsége Lengyelországban lett igazán nagy, amikor elkezdték vajúdó nőknek adni a nagy tápanyagtartalma miatt.Később a nők a gyermekeiknek adták továbbb, mert könnyű volt megfogni és a kicsik szerették rágcsálni édeskés íze miatt a fogzás idején.
A Bagel útja Oroszországba vezetett bubliki néven, ahol spárgára fűzve árulták és valóságos szerencsesüteményként tekintettek rá.
A kelet-európai zsidó bevándorlók vitték az Egyesült Államokba, ahonnan a Bagel elindult világhódító útjára.1910 és 1915 között már 300 iparos élt Bagel sütésből New Yorkban. Eleinte a Bagelt tálcákról botra fűzve árusították mindenféle töltelék nélkül.
Töltelékként nagyon finom krémsajttal, liptói körözöttel, de a tésztájába hagymát téve is egy ízélmény.
Ez a sütemény elsősorban frissen a legjobb, mikor kisül kívül ropogós, belül  tömör szerkezetű.Másnaposan remek melegszendvics vagy mákosguba alapként sem utolsó.


Hozzávalók 15 bagelhez:
1kg finomliszt, plusz még annyi amennyi a gyúráshoz szükséges
1 ek. só
7g porélesztő, vagy 15g friss élesztő
2 ek. cukor
1ek. növényi olaj, plusz még valamennyi a kenéshez
5 dl meleg víz, plusz szükség szerinti mennyiség
2 ek. maláta vagy cukor a bagel áztatásához
egy tepsi beolajozva

Én megfeleztem a tésztamennyiséget, így 7 bagelem lett.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sót és az élesztőt.A cukrot és az olajat öntsük hozzá a folyadékot, egy fakanállal keverjük ki a tésztát.
Kézzel vagy géppel gyúrjuk meg alaposan a tésztát, szükség szerint adjunk hozzá lisztet.Általában az a cél, hogy a tészta nedves legyen, itt azonban nem - a bagel esetében száraz tésztára van szükség.
A tészta kemény lesz, nehezen megdolgozható, de gyúrjuk addig, amíg simává és rugalmassá nem válik.
A tésztából formázzunk gömböt, helyezzük bele egy kiolajozott tálba,egyszer fordítsuk meg, majd takarjuk le a tálat.Egy órán keresztül hagyjuk kelni a tésztát. Alaposan meg fog dagadni.Miután megkelt, adjunk a tésztánknak, verjük ki belőle a levegőt, alaposan gyúrjuk át és vágjuk három darabra.
Mind a három darabból gyúrjunk hurkát, mindegyik hurkát vágjuk öt részre.Az egyes részeket a tenyerünk között formáljuk gömbbé, ezután ismét gyúrjunk belőle hurkákat.A hurkákból formáljunk gyűrűt.A gyűrűk végét ragasszuk össze. Körülbelül ekkor tegyünk fel főni egy nagy fazék vizet.Amikor a víz felforr, tegyük bele a malátát vagy a cukrot.
Közben a bageleket helyezzük el a sütőlapon, takarjuk le vászonkendővel, és hagyjuk pihenni őket kb. 20 percig.Ennyi idő alatt megdagadnak.Melegítsük elő a sütőnket 240 fokra.
A cukros víz forr, a bagelek jól megdagadtak, következhet az áztatás művelete.Néhány bagelt dobjunk bele a vízbe úgy 1 percre.Egyszer fordítsuk meg őket.
Áztatás után a bageleket helyezzük a sütőlapra, jó távol egymástól.A sütés 10-15 percig tartson, ennyi idő alatt  aranybarnává válnak.

2011. január 1., szombat

Bogyókás muffin




Először is BÚÉK minden kedves olvasómnak!!!


Az újesztendőt ezzel a muffinnal szeretném köszönteni, már csak azért is mert a sok evés után jólesik a gyomornak egy kis könnyed édesség.
Ez a recept Nigella süteményeskönyvéből való csupán annyi módosítással, hogy ő kizárólag áfonyával készítette, én pedig erdei gyümölcs keveréket használtam.
Marcinak ez volt a tízórai és az uzsonna is, sorban egymás után tüntette el ezeket a csupa gyümölcsös, habkönnyű muffinokat.Nigella reggelire ajánlja, de szerintem a nap bármely szakában fogyasztható, sőt gyerekeknek suliba tízóraira is csomagolható.

Hozzávalók:
75 gramm sózatlan vaj
200 gramm finomliszt
1/2 tk. szódabikarbóna
2 tk. sütőpor
75 gramm finom szemcséjű kristálycukor
egy csipet só
2 dl író(vagy 1 dl joghurt és 1 dl 1,5%-os tej)
1 nagy tojás
200 gramm fagyasztott erdei gyümölcs
egy 12 kosaras muffinsütő tálca, papírral kibélelve

Olvasszuk meg a vajat, és tegyük félre kicsit hűlni.Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat, egy másik edényben vagy mérőpohárban pedig a joghurtot a tejet, a tojást és a vajat. Egy fakanál segítségével, könnyed mozdulatokkal keverjük a nedves hozzávalókat a száraz anyagokhoz, és óvatosan forgassuk össze.Ne aggódjunk a csomók miatt:a muffin esetében kifejezetten fontos, hogy a tészta ne legyen túl simára keverve.
Továbbra is alig mozgatva, forgassuk a tésztába a gyümölcsöket.(mindenképpen fagyott állapotban tegyük bele a tésztába)Ha akarjuk ezen a ponton reszelhetünk bele egy kis narancshéjat.Kanalazzuk a tésztát a muffinsütő tálca kosaraiba, majd tegyük a sütőbe és süssük kb. 20 percig.Tetszés szerint melegen vagy hidegen is fogyaszthatjuk.(Szerintem hűlt állapotban jobban kivehető a papírkosárkákból)

Annyit még megjegyeznék, hogy aki íróval szeretné készíteni a SPAR-ban beszerezhető nagyon baráti áron.Nekem most sajna nem volt itthon.