2010. december 29., szerda

Sajtos bagett


Kisfiam kérésére született ez a sajtos stangli, amely ízvilágban a SPAR-ban kapható sajtos bagettére emlékeztet.Nálunk úgy szokott lenni,ahogy ehetőre hűlt, Marci már esik is neki és mohón kezdi a sajtos résszel.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl tej
1 tk. cukor
2 tk só
2 ek. tejföl
2 ek. burgonyapehely(én ezt most 2 kisebb krumplival helyettesítettem)
csipet aszkorbinsav
4 ek. olaj

A burgonyákat megfőzzük, de a főzővizüket nem öntjük ki mert szükség lesz egy kevésre belőle a dagasztáshoz.
A 2 dl langyos tejben amiben elkevertük a cukrot, megfuttatjuk az élesztőt.Egy nagy tálba beleöntjük a többi hozzávalót.Beleöntjük a megfuttatott élesztőt, az összetört burgonyát,és bedagasztjuk a tésztát.Nekem kellett a főzővízből is egy kevés.Miután jól kidolgoztuk a tésztát, ami akkor jó, ha elválik az edény falától, letakarva meleg helyen kétszeresére kelesztjük(ez kb. egy órát vesz igénybe).
Miután megkelt még egyszer jól átgyúrjuk már a deszkán(jól megpüföljük)és nyolc részre osztjuk.
Minden egyes tésztagombócot ovális alakúra nyújtjuk, és hosszában feltekerjük.Nyolc darab mini tekercset kell, hogy kapjunk.Nagyméretű sütőlemezre sorakoztatjuk őket, amelyet sütőpapírral béleltünk ki.Még hagyjuk kelni kb. 20 percet, majd reszelt sajttal bőven megszórva 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Magában is nagyon finom, de sajttal, sonkával,majonézzel, salátával megpakolva isteni szendvicset is gyárthatunk belőle.

2 megjegyzés:

  1. Ez jól hangzik azt hiszem én is kipróbálom majd írom milyen lett!

    VálaszTörlés
  2. Oké!Nagyon finom, majd meglátjátok!A krumplitól nagyon jó lesz a tésztája.

    VálaszTörlés