2010. december 8., szerda

Túrós stollen

Már régóta tervezem, hogy megsütöm ezt a sütit és most eljött az ideje a kipróbálásnak mivelhogy lassan itt a karácsony.
A stollen az egyik legrégebbi karácsonyi sütemények egyike.Története a 14. századba nyúlik vissza.Akkoriban a stollen a katolikus adventi böjt időszakára készült.Alakját mind a mai napig változatlanul őrzi- formája és alakja a pólyába csomagolt Kisjézust idézi fel- ezt magyarázza a porcukorréteg is a tetején.Többféle változata ismert:marcipános, túrós, mákos, de lehet élesztős tésztával is készíteni.Én most azért ezt a változatot választottam, mert fóliába tekerve hűtőszekrényben 2-3 hétig is eláll, sőt az igazi ízek, aromák pár nap eltelte után lelhetők fel benne igazán.
A húgomtól kapott "A sütés öröme" című könyvből való a recept,némi módosítással,pl. hogy nem tettem bele fahéjat és egyéb fűszereket amit azért a receptben természetesen leírok.Az aszalt szilva és a mogyoró saját újítás.

Hozzávalók:
375 g mazsola(én 150grammot tettem bele)
1 dl rum
500 g liszt
1 tasak sütőpor
150g cukor
1 tasak vaníliáscukor
csipetnyi só
2 tk mandulaaroma
késhegynyi őrölt fahéj, gyömbér,
kardamom, szerecsendióvirág és szegfűszeg
150 g kandírozott narancs és citromhéj vegyesen(az eredetiben 250g)
100g szálasra vágott mandula
20 dkg puha vaj
250 g sovány tehéntúró
5dkg törökmogyoró
5 dkg aszalt szilva

A tetejére:
100g vaj
50g porcukor

A mazsolát tálba tesszük, leöntjük a rummal és néhány órán át áztatjuk.
A tepsit 3 réteg sütőpapírral kibéleljük a sütőt előmelegítjük.Légkeveréses sütőben az előmelegítés 220 fokra a sütés 160 fokon.
A lisztet és a sütőport tálba szitáljuk. A kandírozott gyümölcsök, mandula mogyoró kivételével a többi hozzávalót is beletesszük a tálba. Robotgéppel, alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 2 perc alatt összedolgozzuk. Hozzátesszük a kandírozott gyümiket, mazsolát, mandulát és egyebeket, majd lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk.
A tésztát a deszkán kb. 30x30 cm-es négyzetté kinyújtjuk. Hengerré formázzuk, majd nyújtófával hosszában kb. a kétharmadánál mélyedést nyomunk bele.A nagyobbik tésztafelet kissé ráhajtjuk a kisebbre. Az egész hengeren végig két kézzel, két oldalról megnyomogatjuk a közepét, ezzel kialakítunk egy kis dudort. Így alakul kis a tipikus stollni forma. A stollnit tepsibe tesszük, sütőbe toljuk, a hőmérsékletet 160 fokra csökkentjük és a tésztát megsütjük. A sütési idő kb. 55 perc(nekem 1 és1/4 óra volt)
A vajat felolvasztjuk, és a felével megkenjük a stollnit, majd megszórjuk a porcukor felével. A tepsiből kivesszük, rácsra téve hűlni hagyjuk, és megismételjük a kenést-szórást.

Végül, de nem utolsósorban egy kép Marcellről miközben várja a stollen megsülését.



3 megjegyzés: